waarom deze site?

Elke moeder die borstvoeding geeft heeft het recht om melk af te kolven dan wel haar kind te voeden onder werktijd. De werkgever is verplicht de vrouw hiervoor gelegenheid en ruimte te bieden. Dat is de theorie, maar in praktijk blijkt het niet zo simpel. Met deze site wil ik problemen opsporen en oplossingen bieden dan wel forceren bij de beleidsmakers.

vrijdag 29 december 2006

problemen

Tegen wat voor problemen vrouwen ook aanlopen, vaak zijn ze geneigd in te binden om conflictsituaties te vermijden. Veel gehoorde reacties:

van collega's: ga je nu wéér kolven? Lekker pauze houden zeker!
van leidinggevenden: je kunt kolven in je pauze, we kunnen geen vervanging regelen.

Voor sommige vrouwen is dit zelfs reden om te stoppen met het geven van borstvoeding! Wanneer je dat niet van plan bent: je hebt écht het recht om onder werktijd te kolven of te voeden. Elke maatregel die in het nadeel van de vrouw is, is bij voorbaat nietig. Lees de artikelen onder 'kolfrecht: de theorie' goed door. De juiste volgorde van stappen is:

1. je geeft (liefst al in de zwangerschap) aan je leidinggevende door dat je wilt gaan kolven.
2. wanneer je er met je leidinggevende niet uit komt, en de hoogste leiding kan je ook niet helpen, kun je naar de ondernemingsraad of de afdeling personeelszaken stappen.
3. je kunt de vakbond inschakelen
4. je kunt contact opnemen met de arbo-arts (die is op de hoogte van de Arbo-wet en kan de werkgever informeren)
5. wanneer je er na al deze instanties niet uitkomt, kun je een klacht indienen bij de arbeidsinspectie
6. het kan prettig zijn eens te praten met vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten. Zo strijd je in ieder geval niet alleen. Je kunt contact opnemen met de contactpersoon van VBN in jouw regio, en vragen of zij hulp en steun kunnen bieden. Kijk op www.vbn.borstvoeding.nl voor telefoonnummers!

1 opmerking:

Anoniem zei

Voor sommige vrouwen? In mijn omgeving is het kolven op zich al een reden voor velen om te stoppen met voeden (helaas!) en komt moeite doen om hun voed- of kolfrecht af te dwingen, niet eens in hun hoofd op.

Erg jammer, en het komt volgens mij vooral door de beperkte toegevoegde waarde die borstvoeding geacht wordt te hebben. Onzin natuurlijk, maar helaas ziet het overgrote deel van Nederland het nog zo.

Wederom lof voor je initiatief om het voedrecht voor vrouwen nader aan inspectie te onderwerpen en naar beter oplossingen te zoeken!