waarom deze site?

Elke moeder die borstvoeding geeft heeft het recht om melk af te kolven dan wel haar kind te voeden onder werktijd. De werkgever is verplicht de vrouw hiervoor gelegenheid en ruimte te bieden. Dat is de theorie, maar in praktijk blijkt het niet zo simpel. Met deze site wil ik problemen opsporen en oplossingen bieden dan wel forceren bij de beleidsmakers.

vrijdag 29 december 2006

emancipatiebeleid

In 1994 heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de "Voortgangsrapportage inzake de positie van vrouwen in de arbeid" uitgebracht. Daarin wordt een drietal doelstellingen van het emancipatiebeleid van dit departement aangegeven, te weten:
  • verbetering van de arbeidsmarktpositie van vrouwen, zodanig dat zij economische zelfstandigheid kunnen realiseren
  • vergroting van de mogelijkheden om betaalde arbeid en zorgtaken te combineren
  • verbetering van de positie van vrouwen in de arbeidsorganisatie, inclusief inkomen en sociale zekerheid.


...

Maatregelen voor zwangere en pas bevallen vrouwen

In de Arbeidstijdenwet, die sinds 1-1-'96 van kracht is, is vastgelegd dat het werk voor zwangere en pas bevallen vrouwen zodanig moet zijn ingericht, dat rekening wordt gehouden met haar specifieke omstandigheden. Een zwangere vrouw heeft recht op extra pauzes en is in principe niet verplicht om te werken in nachtdienst, of over te werken. Voorts heeft een zwangere vrouw het recht arbeid te verrichten in een bestendig en regelmatig arbeid- en rusttijdenpatroon.

Vanaf vier weken voor de datum van de bevalling tot zes weken na de bevalling geldt een arbeidsverbod. Gedurende de eerste negen maanden na de geboorte mag de vrouw het werk onderbreken voor het geven van borstvoeding of om te kolven.

In het Besluit zwangere werkneemsters o.g.v. de Arbowet wordt geregeld dat de werkgever maatregelen moet nemen om de werkneemsters tijdens of direct na de zwangerschap en tijdens de lactatie haar eigen werk te laten doen zonder gevaar voor haar gezondheid of die van het kind. Wanneer maatregelen redelijkerwijs niet mogelijk zijn, moet de werkgever haar vervangend werk aanbieden. Wanneer ook dit niet mogelijk is, mag een werkneemster vrijgesteld worden van arbeid.

bron: www.emancipatie.nl

1 opmerking:

Anoniem zei

De arbeistijdenwet 1919 zei al dat vrouwen het recht hebben om hun baby gedurende de eerste 9 maanden tijdens werktijd borstvoeding te geven. Dat maakt het eens zo treurig dat het bijna een eeuw later nog zo'n strijd moet zijn.

Arbeidstijdwet 1919; Artikel 11, tweede lid: "Het hoofd of de bestuurder van een onderneming is verplicht te zorgen, dat aan een vrouwelijke arbeider die een borstkind heeft en hiervan
aan hem heeft kennisgegeven, behoorlijk gelegenheid gegeven wordt, haar kind te zogen."