waarom deze site?

Elke moeder die borstvoeding geeft heeft het recht om melk af te kolven dan wel haar kind te voeden onder werktijd. De werkgever is verplicht de vrouw hiervoor gelegenheid en ruimte te bieden. Dat is de theorie, maar in praktijk blijkt het niet zo simpel. Met deze site wil ik problemen opsporen en oplossingen bieden dan wel forceren bij de beleidsmakers.

zaterdag 30 december 2006

contact met de vakbond

mijn mail naar de vakbond (AOB):
Ik ga na de kerstvakantie weer aan de slag, op dit moment geniet ik nog van mijn bevallingsverlof. Als ik weer aan het werk ga, zou ik gebruik willen maken van mijn recht op kolven onder werktijd. Dit heb ik aangekaart (al tijdens de zwangerschap) bij de directie. Afgelopen maandag heb ik het weer aangekaart, en de directie heeft contact opgenomen met het bestuur. Hun reactie: dat moeten jullie zelf in goed overleg regelen… De directeur weet niet zo goed wat hij er mee aan moet. Ik kan wel oplossingen bedenken (de klas in de gaten laten houden door een collega, kolven in de IB-ruimte, kolven tijdens het buiten spelen, tijdens de lunchpauze, een stagiaire, etc), maar eigenlijk komt het er steeds op neer dat de klas (een groep 1/2) en een collega (bv. IB-er) in het nadeel zijn. Dat zou natuurlijk niet de bedoeling moeten zijn!

Ik heb ook gevraagd of er andere ervaringen waren met collega’s die kolfden op het werk, maar iedereen schijnt te stoppen met het geven van borstvoeding als ze weer aan het werk gaan… Tenminste, dat denk ik, want er waren geen ervaringen.

Mijn vraag: ik weet dat ik recht heb op kolven onder werktijd, maar hoe ver kan ik hierin gaan? En wat mag ik van de directie en het bestuur verwachten? Wat zijn de ervaringen van de bond met dit probleem? Wat kan ik de directie en het bestuur onder de ogen duwen, zodat ze weten wat mijn rechten zijn?


hun reactie:
Volgens de Arbeidstijdenwet hebt u een “voedingsrecht”. U hebt gedurende de eerste 9 levensmaanden van het kind recht uw arbeid te onderbreken ten einde het kind te zogen dan wel borstvoeding te kolven. De werkgever geeft u daartoe gelegenheid en stelt, waar nodig een geschikte af te sluiten besloten ruimte ter beschikking. U mag uw werkzaamheden onderbreken zo vaak en zo lang als nodig is maar de tijd die totaal nodig is mag niet meer bedragen dan ten hoogste een kwart van uw arbeidstijd per dienst.

U stelt in overleg met uw werkgever de tijdstippen en de duur van de onderbrekingen vast. Behalve de Arbeidstijdenwet zegt ook de cao po, in artikel 8.17, dat de werkgever die een borstkind heeft aan een vrouwelijke werknemer behoorlijke gelegenheid geeft tot zogen (dan wel kolven).

Dat iemand anders iets moet doen (de klas in de gaten houden etc), gedurende de tijd dat u kolft, staat buiten kijf. De AOb heeft niet meegemaakt dat er expliciete problemen zijn met betrekking tot dit voedingsverlof. Over het algemeen komt men er in onderling overleg altijd goed uit.

Ik hoop uw vraag hiermee voldoende te hebben beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Informatie en Adviescentrum AOb.


Hier ben ik nog niet tevreden mee, wordt vervolgd...

5 opmerkingen:

Janneke zei

Hoi,

Ik begrijp dat je hier niet tevreden mee bent.

Ik vraag me af of het echte probleem wel goed bij ze is overgekomen. Misschien moet je meer benadrukken dat het er in feite op neer komt dat je in je eigen tijd moet gaan kolven.

Misschien moet je ook het ontstaan van onveilige situaties duidelijk benadrukken, bijvoorbeeld dat je wel mag kolven van je baas maar dat het er op neer komt dat er dan 60 kleuters met 1 begeleider buiten spelen. Zoiets.

Dus iets meer praktische situaties omschrijven, dan gaat het meer 'leven' voor ze.

En ook benadrukken dat het geen wonder is dat ze het vrijwel nooit meemaken dat er niet in 'goed' overleg wordt gekolft, want dat de meeste vrouwen in het onderwijs òf stoppen met BV cq voedingen minderen òf kolven in eigen tijd (pauzes, tussenuren, na schooltijd).

Heb je hier nog wat aan?

Post hier anders je concept-vervolg mail, dan kunnen we er hier nog wat aan schaven.

Groet & succes!

Anoniem zei

Alleen even dit: er staat in de wet niet dat de tijdstippen "in overleg met de werkgever" bepaald worden, maar dat ze door de werkneemster bepaald worden "na overleg met de werkgever". Dat is echt wel wat anders, juridisch betekent dat namelijk dat jij het beslist nadat je met hun hebt gesproken, niet dat jullie het samen beslissen. Logisch, want jij weet tenslotte als enige hoe vaak ne hoe lang jij moet kolven om genoeg melk te hebben.

Heb je al op www.borstvoedingsforum.nl gevraagd naar andere ervaringen van juffen die kolven?

Anoniem zei

Ik werk ook in het onderwijs en geef op het moment borstvoeding. Voor ik weer aan het werk ga in september ben ik van plan volledig op flesvoeding over te gaan. Ik heb wel aangegeven op mijn werk dat ik wil kolven en bv geef, maar gezien de ervaringen op mijn school zie ik de hele discussie/gezeur etc. niet zitten. Het komt er ook op neer dat ik een vervelende zwangerschap heb gehad waarbij er ook totaal geen rekening met mij is gehouden. Daar heb ik nog steeds een naar gevoel over. Ik wil zo min mogelijk negatieve energie krijgen van mijn werk en ga dus flesvoeding geven, niet te veel emotioneel betrokken raken en een andere baan zoeken. Het valt me trouwens op dat er veel mensen in het onderwijs geen kinderen hebben.. vooral het mt niet. Dus begrip is ver te zoeken. Tenminste bij ons. Moet daar echt weg en tot die tijd genieten van de kleine.

Anoniem zei

Hallo,

Ik werk ook in het onderwijs en ben sinds de zomervakantie weer begonnen met werken. Ik geef nog steeds borstvoeding en kolf dus ook op school. Dit tot grote ergenis van de directie. Hij heeft mij nu 'gevraagd' of ik dit niet in de pauze kan doen, en na schooltijd. Dit omdat het moeilijk is om steeds iemand te vinden die mijn groep dan kan overnemen. Hij zei erbij dat ik het nu 8 weken heb kunnen doen, maar dat het niet meer haalbaar is... Mijn dochter is nu 5 maanden en ik wilde eigenlijk doorgaan met borstvoeding tot ze 9 maanden is, maar op deze manier is het bijna niet te doen. Ik ben er behoorlijk boos over, en weet niet zo goed wat ik nu zal doen. Ik begrijp natuurlijk ook wel dat het lastig is in het onderwijs, maar zou dat dan moeten betekenen dat je dan maar moet stoppen met borstvoeding?
Ik maakte al niet eens gebruik van de volledige tijd die er voor staat...
Jullie begrijpen het zit me behoorlijk hoog...

Anoniem zei

Ik hoop dat je m'n reactie zult lezen, aangezien je geen e-mail adres hebt achter gelaten!
Inmiddels zit ik middenin mijn tweede kolfperdiode, zoonlief is nu 10 maanden oud. Ik kolf niet zo veel meer op school, ander verhaal, maar wil toch graag even reageren op jouw verhaal.
Je directie is verplicht iets te regelen! Meedenken wordt altijd op prijs gesteld in dit soort gevallen, misschien kun je opperen het bestuur eens te vragen. Jij hebt tot 9 maanden recht om onder schooltijd te kolven, en hoe men het op wil lossen... 'dat zoeken ze maar uit' is niet helemaal netjes, maar het mag niet jouw probleem worden.
Ik heb destijds iets gehad aan de vakbond, in zoverre dat er iemand voor mij gekomen is en in gesprek gegaan is met mij, de directie en het bestuur.
Ik hoop dat je een oplossing vindt! Zelfs na 9 maanden hoef je nog niet te stoppen met voeden, je kunt in de pauzes kolven (alhoewel ik zelf merk dat ik dan niet genoeg melk heb, en moet bijkolven om genoeg te hebben voor de oppas) tot je kindje een jaar is. En zelfs daarna ben ik niet van plan te stoppen met voeden omdat ik niet meer kan kolven ;)
Succes!

Bianca